poniedziałek, 2 września 2013

Mleko kokosowe



Wracam do Was po dłuższej przerwie z nowymi przepisami. Wakacje i urlopy się skończyły więc pora wrócić do blogowania - brakowało mi tego :)
Blog jest odzwierciedleniem mojego codziennego odżywiania i w związku z koniecznością zmiany mojej diety w najbliższym czasie pojawi się więcej dań w wersji bezglutenowej i bez mlecznej (bez białka krowiego). Taka dieta także może być zdrowa, pełnowartościowa i smaczna. Mam nadzieję, że spodobają się Wam nowe przepisy. Dzisiaj propozycja na mleko kokosowe, które można szybko i prosto przygotować w domu. Idealne do dań typu curry, gulaszy, deserów czy kawy. Bardzo smaczne z dodatkiem płatków ryżowych i  jaglanych. Polecam gorąco. :)



SKŁADNIKI:
100 g wiórków kokosowych
600 ml wody


Wiórki kokosowe zalej wodą i odstaw na całą noc. Podgrzej lekko i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem przez 2-3 minuty.
Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij wiórki.
Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 5 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.

Smacznego :)


100 ml mleka zawiera średnio:

energia: 101 kcal
białko: 0,9 g
węglowodany: 4,5 g
błonnik: 3,5 g
tłuszcze: 10,5
cholesterol: 0 mg

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam dania na bazie mleczka kokosowego :) dlatego napewno zrobię takie swoje mleczko, bo jest z pewnością zdrowsze i mniej tłuste niż to kupne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! biegnę zalać wiórki ;p
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. kuchnia w wersji lihgt :D
    fajny pomysł choć moim zdaniem produkty light nie wiele nam dają a gorzej smakują :D

    http://jedenzlepszych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo tak :) czekam na przepisy :D też mam zamiar omijać mleko i gluten :D a mleko kokosowe spróbuję zrobić sama

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mleczko kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo mi sie podoba ten twój pomysł:) chętnie skosztuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam sama mleka kokosowego, korzystam z takiego w kartonach ( w puszkach skład mi się nie podoba ). Muszę wypróbować takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie, napewno wypróbuje przepis, kilka razy zastanawiałam się nad kupieniem tego mleka w kartonie ale ceny mnie troche odstraszaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiórki już w wodzie. Jutro rano dalsza część operacji. Yummy będzie pyszna kawa z takim mlekiem :) dzięki za przepis. Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń