wtorek, 24 września 2013

Łosoś zapiekany pod kokosową skorupką



Łosoś zapiekany pod kokosową skorupką - danie nieprzeciętne w smaku i wyglądzie, które niezwykle nam zasmakowało. Delikatny filet z łososia pod słodką, kokosową i chrupiącą skorupką podany na ryżu jaśminowym. Danie delikatne, pełnowartościowe pod względem składników odżywczych i naprawdę przepyszne.
Inspiracja: Kwestia Smaku. Polecam gorąco.



SKŁADNIKI na 4 porcje:
100 g białego ryżu (użyłam jaśminowego Kupiec)
500 g filetów z łososia bez skóry i ości
50 g miodu
50 g wiórków kokosowych
1 mała cebulka
1 łyżka startego, świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego lubczyka
1 łyżka masła
sól, pieprz



Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut (5 minut krócej niż instrukcja na opakowaniu). Odcedź.
Filet z łososia pokrój na 4 równe kawałki.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy kawałek wysmaruj delikatnie olejem. Połóż porcję ryżu.
Cebulkę i czosnek drobno posiekaj. na patelni rozgrzej oliwę, dodaj imbir posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 2 minuty. Następnie zmniejsz ogień dodaj sok z cytryny, miód i masło. Gdy masło się roztopi dodaj wiórki kokosowe, lubczyk i odrobinę pieprzu. Wymieszaj i zestaw z ognia.
Na ryżu poukładaj po niewielkiej ilości kokosowej mieszanki. Połóż łososia i na wierzchu poukładaj resztę mieszanki.
Zawiń łososia w folię (papiloty) i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 240 stopni, odwiń folie aluminiową i zrumień kokosową skorupkę - ok. 6-8 minut.
Podawaj gorące.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 398 kcal
białko: 18,6 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 3,6 g
tłuszcze: 24 g
cholesterol: 56 mg
jednonienasycone kw.tłuszczowe: 8,5 g
wielonienasycone kw. tłuszczowe: 4,6 g
długołańcuchowe wielonienasycone kw. tłuszczowe: 2,65g
danie bogate w: Na, K, Ca, P, Mg, Fe, Zn, Cu , Mn oraz witaminy: A,E, B1, B2, B6, B12,D oraz foliany

4 komentarze:

  1. już sam pomysł na takiego łososia bardzo mi odpowiada! ach, co za smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, uwielbiam łososia pod każdą postacią z wiórkami kokosowymi też! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łososia z kokosem jeszcze nigdy nie łączyłam, więc muszę wypróbować :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako, że ostatnio pokochałam kokos i pochłonęłabym wszystko co go zawiera... jestem bardzo na tak ku temu przepisowi! Chociaż dla niektórych może być trochę odważny. ;)

    OdpowiedzUsuń