piątek, 27 września 2013

Sałatka z bobem i tofu



Sałatka z bobem i tofu to zdrowa, pełnowartościowa kompozycja mogąca zastąpić obiad lub być pyszną, lekką kolacją.  Zawiera: wszystkie niezbędne aminokwasy, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź wit. A,E, B1,B2, B6,C, niacynę i foliany. Do tego połączenie bobu, tofu, awokado naprawdę się świetnie komponuje. Sałatka idealna na każdą okazje i każdą porę dnia. Jeśli nie lubicie tofu możecie zastąpić go ricottą (słona wersją), serem feta czy serkiem kozim. 


SKŁADNIKI na 2 porcje:
80 g świeżych liści szpinaku
100 g ugotowanego bobu
1/2 awokado
50 g tofu
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek

Szpinak umyj i osusz. Awokado pokrój na plasterki, tofu w kostkę.
Rozgrzej patelnie (teflonową lub ceramiczną) i podsmaż na niej tofu (bez tłuszczu) - przez 1-2 minuty z obu stron na złoty kolor.
Szpinak rozłóż na talerzu, dodaj pokrojone awokado, bó, i tofu. Posyp słonecznikiem i polej oliwą z oliwek.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 177 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 12 g
błonnik: 5 g
tłuszcze:  12 g
cholesterol: 0 mg
kw.tłuszczowe jednonienasycone: 6,8
kw. tłuszczowe wielonienasycone: 3,2

4 komentarze:

  1. podoba mi się to połączenie!:) bób bardzo lubię, a tofu chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Lubię taką świeżość na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest jeszcze bób? to chyba chcę pójść na targ i go kupić :))

    OdpowiedzUsuń