środa, 16 października 2013

Domowe mleko orzechowe





Po mleku kokosowym i migdałowym przyszła pora na przepis na domowe mleko orzechowe - jedno z najlepszych mlek roślinnych jakie piłam. Intensywnie orzechowe, aromatyczne - idealne do kawy, deserów, śniadaniowych owsianek czy po prostu bezpośrednio do picia. Przepyszne!


SKŁADNIKI:
1 szklanka orzechów laskowych
3 szklanki wody



Orzechy zalej 1 szklanką wody i odstaw na całą noc. Podgrzej lekko, dodaj 1 szklankę wody i zmiksuj blenderem przez 2-3 minuty.
Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij orzechową pulpę.
Pulpę ponownie przełóż do naczynia i zalej kolejną szklanką wody i zmiksuj. Ponownie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i odciśnij.
Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.


Smacznego :)



100 ml mleka zawiera średnio:

energia: 107 kcal
białko: 2,4 g
węglowodany: 2,5 g
błonnik: 1,5 g
tłuszcze: 10,5 g
cholesterol: 0 mg


12 komentarzy:

  1. Mleko orzechowe jest pyszne, zdecydowanie ;)
    Czy wiesz może ile % może mieć mleko z Twojego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim mleku jest dużo orzechów a mało wody zatem jak napisałam w 100 ml ma aż 10,5 g czyli prosty rachunek % :))
      jak chcesz mniej tłuste to zmiksuj orzechy w większa ilością wody. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Dobry przepis dla osób, które mają nietolerancję laktozy, ale równocześnie nie mają uczulenia na orzechy. Muszę kiedyś spróbować tego przepisu, choć jestem wegetarianką a nie weganką i bez nabiału żyć nie mogę, to jednak czasami sięgam po przepisy kuchni wegańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robiłam migdałowe, ale to też musi być super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy orzechy laskowe zalać zimną czy ciepłą wodą i czy wcześniej je podprażyć na patelni i obrać z łupin i w przypadku migdałów również? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodą w temperaturze pokojowej i nie trzeba ich prażyć czy obierać z łupin. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. czy kupne mleko z orzechow laskowych uda sie spienic [do kawy] w elektrycznym spieniaczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałam. We Włoszech robią cappuccino na mleku sojowym więc teoretycznie orzechowe tez powinno się spienić.

      Usuń
  6. a jak obliczasz kaloryczność mleka laskowego? nie umiem sobie z tym poradzić :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo dobre pytanie! chętnie też się dowiem :)

      Usuń