piątek, 25 października 2013

Łosoś w szynce parmeńskiej z warzywami






Łosoś w szynce parmeńskiej z warzywami - lekkie, bardzo smaczne i zdrowe danie, idealne na jesień. Kawałki łososia zawinięte w aromatyczną szynkę i zapieczone na gulaszu z sezonowych warzyw. 
Proste, szybkie i pyszne :)


SKŁADNIKI na 4 porcje:
2 filety z łososia bez skóry (po ok. 300 g)
ok. 6-8 plastrów szynki parmeńskich
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 czerwona cebula
1 duży pomidor1 ząbek czosnku
sól i pieprz
oregano, bazylia
oliwa z oliwek



Cebulę i cukinię pokrój w  plasterki, papryki  w kostkę. Pomidor obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i drobno posiekany ząbek czosnku. Przesmaż. Następnie dodaj papryki i cukinię. Przesmaż, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj pokrojonego pomidora. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Łososia pokrój na mniejsze kawałki i każdy kawałek owiń plastrem szynki parmeńskiej.
Warzywa nałóż do naczynia żaroodpornego. Na nich poukładaj porcje ryby.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 357 kcal
białko: 23 g
węglowodany: 21 g
błonnik: 7,5 g
tłuszcze: 19 g
cholesterol: 67 mg
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 1018g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 6,1 g
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3,2


11 komentarzy:

  1. bardzo wykwintne danko ;) nie pogardziłabym ;) ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. o Bosz, jak to cudnie wygląda. teraz siedze w pracy głodna bo nie zdązyłam wziąc nic poza serkiem naturalnym, a ty mi takie pyszności pokazujesz?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryba i mieso w jednym daniu, bardzo katalonsko :) I na pewno pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo uwielbiam łososia, ale w takiej wersji go jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie ! co prawda łososia uwielbiam, ale jeszcze tej szynki nie jadłam i kusi mnie to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jadłam dzisiaj łososia, ale z brzoskwiniami i miodem, ale takiego typowo wytrawnego też bym z chęcią spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, już sobie wyobrażam aromat :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie składniki są moje ulubione, Koniecznie trzeba wypróbować, bo wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń