poniedziałek, 28 października 2013

Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami



Dzisiejsza propozycja to sałatka z kaszą gryczana i warzywami. Jesienne, zdrowe i pełnowartościowe danie. Dzięki dodatkowi soczewicy sałatka jest nie tylko źródłem złożonych węglowodanów, ale także białka roślinnego, składników mineralnych jak: magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, fosfor oraz witamin. Bardzo smaczna, pożywna i niskokaloryczna. Polecam gorąco :)

SKŁADNIKI:
100 g kaszy gryczanej Kupiec
1 mały bakłażan
1papryka
1 puszka ciecierzycy
1/2 puszki kukurydzy
ok. 8-10 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, zioła
oliwa

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
Bakłażana pokrój w ćwierć plasterki, ułóż na sicie. Posól, wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie wypłucz pod bieżąca wodą i osusz.
Paprykę pokrój na 4 części i oczyść z gniazd nasiennych. Pomidorki przekrój na polówki.
 Kukurydzę i ciecierzycę odcedź.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż paprykę skórką do dołu oraz bakłażana. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach dołóż pomidorki i piecz jeszcze 10 minut.
 Po wskazanym czasie wyjmij warzywa, paprykę wrzuć do woreczka foliowego na kilka minut. Z papryki zdejmij skórę i pokrój w kostkę.
W misce wymieszaj delikatnie kaszę z pieczonymi warzywami oraz kukurydzą i ciecierzycą. Dodaj łyżkę oliwy i dopraw do smaku.


Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:
energia: 252cal
białko: 12 g
węglowodany: 47 g
błonnik: 7,5 g
tłuszcze: 4,7 g
cholesterol: 67 mg



4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki, łatwe, smaczne, zdrowe i kolorowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza z warzywami to zawsze świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie lekkie, zdrowe sałatki są pysznym pomysłem na obiad i nie tylko, dobre też na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zbieram przepisy na sałatki z kaszą gryczaną więc zapisuje :D

    OdpowiedzUsuń