poniedziałek, 7 października 2013

Waniliowe naleśniki z karmelizowanymi figami



Delikatne, aromatyczne naleśniki z figami karmelizowanymi w miodzie...Po takim śniadaniu dzień musi być udany :)
Polecam gorąco. Miłego tygodnia :)


SKŁADNIKI:
naleśniki (5 sztuk):
100 g mąki (u mnie mieszanka bezglutenowa)
2 jajka
300 ml mleka sojowego waniliowego
świeże figi
2 łyżki miodu


Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj razem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni smaż niewielkie naleśniki.
Figi dokładnie umyj i pokró w ósemki. W małym rondelki rozpuść miód i dodaj figi. Smaż około 1-2 minut na małym ogniu.
Na usmażone naleśnikami połóż figi i zwiń naleśnik na pół. Przed podniem możesz delikatnie posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego:)


9 komentarzy:

  1. na pewno pyszne, figi i mod to znakomite połączenie, a co dopiero z naleśnikami ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne naleśniki :) Chyba zafunduję sobie takiego w następny leniwy poranek!

    OdpowiedzUsuń
  3. na sam widok humor się poprawia:) boskie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam fig :). Teraz to już będę musiała sobie sprawić taką przyjemność :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musiało być pyszne... Śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń