piątek, 8 listopada 2013

Batoniki bakaliowe. Bez mąki, cukru i tłuszczu.



Ciastka owsiane bez mąki, cukru i tłuszczu zyskały u Was takie uznanie i popularność, że dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na batoniki bakaliowe - bez mąki, cukru i tłuszczu. Batoniki są bardziej wilgotne i miękkie, ale równie uzależniające... Polecam :)

SKŁADNIKI:
200 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
100 g suszonej żurawiny
100 g mieszanych nasion(słonecznik, dynia, sezam)
2 łyżki mielonych orzechów
2 jajka
4 łyżki miodu (ok.40g)


Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona i miód. Jajka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę ( u mnie o wymiarach ok. 20x30) wyłóż papierem do pieczenia wyłóż mieszankę. Łyżką wciśnij ją w dno blachy.
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia i pokrój na batoniki.

Smacznego :)


1 batonik zawiera średnio:


energia: 92 kcal
białko: 4 g
węglowodany: 9 g
błonnik: 1,2 g
tłuszcze: 7 g





12 komentarzy:

  1. Ale smakowicie się prezentują:) I jeszcze do tego łatwe wykonanie,super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te batoniki, zawsze wcinam jednego na drugie śniadanie, świetne i pożywne są:d

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam świetna propozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne, są bakalie i orzechy, a przede wszystkim miodek <3

    OdpowiedzUsuń
  5. moja ulubiona przekąska :) mogłabym jeść, i jeść, i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pycha! U mnie dzisiaj granola, wiec podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. najzdrowsze jakie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przez te Twoje przepisy caly czas siedze w kuchni.Ale robie to z przyjemnoscia i za te przepisy jestem Tobie bardzo wdzieczna

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam wczoraj, ale moje były miękkie i przez to się połamały. Co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, bo moje nigdy się nie łamały, choć te są bardziej wilgotne i miękkie niż robione na samych białkach. Jajka trzymają zwartą konsystencję i nigdy nie miałam problemu. następnym razem spróbuj tych na samych białkach: http://www.lekkowkuchni.pl/2013/12/batoniki-orzechowe-bez-maku-cukru-i.html
      Są bardziej twarde i chrupiące. Pozdrawiam,

      Usuń
  11. Jak należy je przechowywać i jak dlugo mozna?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń