czwartek, 14 listopada 2013

Bezglutenowy chlebek bananowy


Popularny chlebek bananowy w formie bezglutenowej. Polecany dla osób z nietolerancją glutenu, białka mleka, laktozy, celiakią i polecanej prze mnie diety bez pszenicy. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, w smaku nie odbiega zupełnie od chlebka bananowego przygotowanego na zwykłej mace pszennej. Smaczny, aromatyczny, niskokaloryczny. Polecam :)

SKŁADNIKI:
4 banany
150 g mąki owsianej
50 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
50 g brązowego cukru (jeśli banany są bardzo słodkie dodaj mniej)
60 ml oliwy
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj blenderem. Dodaj oliwę, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
Mąki wymieszaj z sodą i cukrem. Do masy bananowej dodaj suche składniki i łyżką wymieszaj do połączenia składników.
Keksówkę ( u mnie o wymiarach ok. 10x20) wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę.


Smacznego :)


100 g chlebka zawiera średnio:
energia: 279 kcal
białko: 5 g
węglowodany: 45 g
błonnik: 2,6 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 44 mg

18 komentarzy:

  1. A coś spulchniającego? Proszek, soda, lub drożdże? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się ten chlebek! ma piękny kolor! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aaa! ten chlebek to by teraz sobie zjadła :) bananowy to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu! A ile oliwy dodac? A jeszcze jedno.Czy nie powinno byc troche soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwy jak w przepisie 60 ml.
      Można dodać szczyptę soli. Buziaki.

      Usuń
  5. a czy mogę dodać oleju kokosowego zamiast oliwy? :P

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy przypadkiem owies nie zawiera glutenu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić mąkę owsianą i płatki bezglutenowe marki PROVENA - polecam :)

      Usuń
    2. Dobrze wiedzieć! :) dzięki!! :)

      Usuń
  7. Świetne! przerobiłam przepis na wersję pszenno - owsianą. Nie miałam w zanadrzu odpowiedniej foremki, więc piekę jako muffinki, właśnie są w piecyku :) wsadzę niebawem zdjęcie na swojego bloga. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mialam 3 male banany tylko, wiec dodalam 2 plastry ananasa - wyszlo rowniez bardzo dobre : ) ciekawa alternatywa moglyby byc brzoskwinie lub mango ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałam tylko mąkę kukurydzianą i bezglutenowy mix do wypieków z Carefoura. Mój "banana bread" właśnie się piecze. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy wyjdą z tego bułki ? :) Czy konsystencja jest za rzadka? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń