czwartek, 14 listopada 2013
Bezglutenowy chlebek bananowy
Popularny chlebek bananowy w formie bezglutenowej. Polecany dla osób z nietolerancją glutenu, białka mleka, laktozy, celiakią i polecanej prze mnie diety bez pszenicy. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, w smaku nie odbiega zupełnie od chlebka bananowego przygotowanego na zwykłej mace pszennej. Smaczny, aromatyczny, niskokaloryczny. Polecam :)
SKŁADNIKI:
4 banany
150 g mąki owsianej
50 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
50 g brązowego cukru (jeśli banany są bardzo słodkie dodaj mniej)
60 ml oliwy
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj blenderem. Dodaj oliwę, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
Mąki wymieszaj z sodą i cukrem. Do masy bananowej dodaj suche składniki i łyżką wymieszaj do połączenia składników.
Keksówkę ( u mnie o wymiarach ok. 10x20) wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę.
Smacznego :)
100 g chlebka zawiera średnio:
energia: 279 kcal
białko: 5 g
węglowodany: 45 g
błonnik: 2,6 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 44 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A coś spulchniającego? Proszek, soda, lub drożdże? :)
OdpowiedzUsuńJest ujeta soda w przepisie
Usuńracja :) dziękuję!
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ten chlebek! ma piękny kolor! ;)
OdpowiedzUsuńJak smacznie, jak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńaaa! ten chlebek to by teraz sobie zjadła :) bananowy to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńAniu! A ile oliwy dodac? A jeszcze jedno.Czy nie powinno byc troche soli?
OdpowiedzUsuńOliwy jak w przepisie 60 ml.
UsuńMożna dodać szczyptę soli. Buziaki.
a czy mogę dodać oleju kokosowego zamiast oliwy? :P
OdpowiedzUsuńA czy przypadkiem owies nie zawiera glutenu?
OdpowiedzUsuńMożna kupić mąkę owsianą i płatki bezglutenowe marki PROVENA - polecam :)
UsuńDobrze wiedzieć! :) dzięki!! :)
UsuńŚwietne! przerobiłam przepis na wersję pszenno - owsianą. Nie miałam w zanadrzu odpowiedniej foremki, więc piekę jako muffinki, właśnie są w piecyku :) wsadzę niebawem zdjęcie na swojego bloga. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMialam 3 male banany tylko, wiec dodalam 2 plastry ananasa - wyszlo rowniez bardzo dobre : ) ciekawa alternatywa moglyby byc brzoskwinie lub mango ; )
OdpowiedzUsuńMiałam tylko mąkę kukurydzianą i bezglutenowy mix do wypieków z Carefoura. Mój "banana bread" właśnie się piecze. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńA czy wyjdą z tego bułki ? :) Czy konsystencja jest za rzadka? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń