środa, 27 listopada 2013

Burgery z łososia



Zdrowa i smaczna alternatywa rybnych burgerów - burgery z łososia. Są proste i szybkie w wykonaniu, zdrowe, lekkie. Bogate w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe,potas, wapń, fosfor,magnez, żelazo, cynk, jod oraz witaminy: A, E,D i z grupy B. Smakują wszystkim bez wyjątku :)


SKŁADNIKI na 4 porcje:
400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
1 czerwona cebula
1 jajko
1 łyżka łagodnej musztardy
sól
pieprz


Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości i pokrój w bardzo drobną kosteczkę (jak na tatar).
Cebulę pokrój w kosteczkę.
Do miski włóż posiekanego łososia, cebulę, musztardę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
Patelnię dobrze rozgrzej i rękami namoczonymi w wodzie formuj burgery.
Smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Burgery doskonale smakują polane odrobiną soku cytryny, podane na rukoli lub sałacie.
Dzieci chętnie jedzą w bułce jako "fish burgery".


Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:
energia: 151 kcal
białko: 14,5 g
węglowodany: 0,6 g
błonnik: 0,04 g
tłuszcze: 10 g
cholesterol: 92 mg

11 komentarzy:

  1. Super!! Koniecznie muszę spróbować, myślę, że nawet takiemu kuchennemu łamadze jak mi się uda :O Szkoda tylko, że łosoś taki drogi. Z 400g wychodzą cztery burgerki jak na zdj?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne są takie burgery, żeby było taniej można zmiksować z inną rybą. Wyglądają smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne burgery, takie obiady mogłabym jadać każdego dnia! uwielbiam łososia, a tym bardziej wszelkie jego wariacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uuuwielbiam! wyszły perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś - moja miłość. Chętnie wypróbuję taki przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie fajnie to brzmi. chętnie wypróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pysznie wyglądają, rybki dawno nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda super :) kocham łososia - wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń