czwartek, 7 listopada 2013

Dietetyczny majonez z awokado



Dietetyczny majonez z awokado - zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego, wysokokalorycznego majonezu. Pierwszy raz zauważyłam go u Malwiny z bloga Filozofia Smaku i natychmiast wszedł do mojego jadłospisu.
Szybki i prosty do wykonania, idealny do sałatek lub jako dip do warzyw czy kotletów. Można  go modyfikowac na wiele sposobów dodając więcej oliwy, musztardę czy papryczkę chilli. Polecam :)

SKŁADNIKI:
1 bardzo dojrzale awokado
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergin


Awokado obierz, usuń pestkę i wrzuć do pojemnika blendera.. Dodaj  sok cytryny, oliwę, czosnek i zmiksuj razem na gładką masę. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
Przechowuj w zamkniętym słoiczku w lodówce do 3-4 dni.


100 g zawiera średnio:

energia: 211 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 27 g
błonnik: 2,8 g
tłuszcze:6,5 g
cholesterol: 0

3 komentarze:

  1. świetny pomysł, takiego majonezu jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować ten przepis, bo szukam właśnie zamienników majonezu. Ja często robię oszukany majonez z serka wiejskiego zblendowanego z ugotowanym jajkiem i przyprawami.,

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten majonez jest na mojej liście "Do zrobienia" od jakiegoś czasu i zawsze mi to umyka... ;) Muszę spróbować! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń