poniedziałek, 18 listopada 2013

Korzenne placuszki owsiane z jabłkami





Korzenne placuszki owsiane z jabłkami - propozycja na ciepłe, jesienne, odżywcze śniadanko. Pyszne, delikatne i aromatyczne. Polecam :)

SKŁADNIKI:
100 g mąki (dałam owsianą)
2 jajka
300 ml mleka
1 op. owsianki błyskawicznej np. "Coś na ząb"
1 jabłko starte na tarce o duzych oczkach
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej


Mąkę , jajka i mleko zmiksuj razem na gładkie ciasto. Dodaj owsiankę, starte jabłko i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni smaż niewielkie placuszki.
Podawaj natychmiast.
Z podanej porcji wyszło mi 10 placuszków.

Smacznego :)


1 owsiany placuszek zawiera średnio:

energia:85 kcal
białko: 4 g
węglowodany: 12g
błonnik: 2,2 g
tłuszcze: 2,6 g
cholesterol: 75 mg


11 komentarzy:

  1. idealne na śniadanko:) porywam kilka, bo ja jeszcze jestem przed;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i delikatne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mąkę owsianą dostanę tylko w zdrowej żywności czy jest jakaś szansa na znalezienie jej w supermarkecie ? :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak delikatnie ... pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. korzenne smaki, owsiane placuszki - podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł :)) Ja ostatnio po raz pierwszy próbowałam placuszków z twarożku i mąki pełnoziarnistej - również pychotka :)) Na pewno wykorzystam Twój przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. genialne nie sądziłąm ze bedzie aż tak dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie mam mąki owsianej.... mogę zblendować płatki owsiane na proszek? nada się?

    OdpowiedzUsuń