poniedziałek, 25 listopada 2013

Krem ziemiaczany z porem i gruszką




Krem ziemniaczany z porem i gruszką to danie zainspirowane przepisem z bloga Jadłonomia ( świetne przepisy). Zupa jest lekka, kremowa i aromatyczna, świetnie rozgrzewa i syci. Idealna na
zimne dni. Polecam :)

SKŁADNIKI:
1 duży por z długimi białymi częściami
2 średnie ziemniaki
1 dojrzała gruszka
ok. 1 litra bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
oliwa z oliwek


Białe części pora pokrój w talarki, ziemniaki i gruszkę obierz i pokrój w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż por. Gdy por będzie miekki i szklisty dodaj gruszkę i podduś razem z porem. Po 2 minutach dodaj ziemniaki. Wymieszaj i wlej bulion.
Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 20-25 minut - ziemniaki muszą być miękkie. Zupę zmiksuj blenderem, dopraw odrobiną gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem.
Podawaj skropione dobrą oliwą z oliwek ( u mnie koperkowa), z dodatkiem grzanek lub kaszy.

Smacznego :)

1 porcja zupy (ok. 250 ml) zawiera średnio:
energia: 122 kcal
białko: 2,5 g
węglowodany: 23 g
błonnik: 3,2 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 0 mg

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie o tej porze roku kremy to zbawienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam kremu z ziemniaków. jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam . Smakuje wybornie i jest inna.Wszystkim bardzo smakowala.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pyszna zupka! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię zupy krem, ale kremu ziemniaczanego jeszcze nie próbowałam, chociaż smaku mogę się domyśleć ;)

    OdpowiedzUsuń