niedziela, 10 listopada 2013

Papryka faszerowana quinoa i szpinakiem




Papryka faszerowana quinoa (komosą ryżową) i szpinakiem to niezwykle zdrowe, smaczne i wartościowe danie.
Danie bogate jest w potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan,foliany witaminy: A, E, C, niacynę oraz witaminy z grupy B. Danie niskokaloryczne, a tym samym syte i lekkie. Komosa jest zbożem bezglutenowym także bogatym źródłem białka roślinnego więc całe danie może stanowić naprawdę smaczny i pełnowartościowy posiłek. Polecam gorąco.


SKŁADNIKI na 2 porcję:
2 duże papryki
1 op. świeżego szpinaku (ok. 150g)
6 dużych pomidorów suszonych w oleju
1/2 szklanki (ok.100 g) komosy ryżowej (quinoa)
sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła



Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 2:1 (1 szklanki komosy na 1 szklankę wody)
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka z ugotowaną komosą wrzuć pomidory i szpinak. Lekko podgrzewaj cały czas mieszając do czasu, aż szpinak "zwiędnie". Nadzienie dopraw do smaku.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Paprykom obetnij w poprzek czubki i dokładnie wydrąż z gniazd nasiennych.
Wydrążone papryki napełnij farszem, przykryj odciętym czubkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Podawaj gorące np. z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie jogurtu.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 302 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 56 g
błonnik: 8,37 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 0


4 komentarze:

  1. ciekawy sposób na nadzienie papryki, dobrze się składa, że zostało mi jeszcze trochę komosy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie, chętnie bym spróbowała :) W takiej wersji nie jadłam jeszcze nadziewanej papryczki... w sumie bardzo dawno nie jadłam nadziewanej papryki :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślisz że mogłabym zamrozić faszerowaną paprykę? Albo gotową do wstawienia do piekarnika albo już upieczoną? Bo przydałyby mi się gotowe obiadki..

    OdpowiedzUsuń