wtorek, 5 listopada 2013

Sałatka z winogronami, figami i mozzarellą




Sałatka poezja - z winogronami, figami i mozzarellą podana na młodych liściach szpinaku. Do sałatki dałam mozzarellę z mleka bawolego (buffala), która wprost rozpływa się w ustach... Sałatka, którą mogłabym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Przy odrobinie szczęścia można jeszcze na rynku kupić figi więc gorąco Was zachęcam do spróbowania. Sałatka lekka, zdrowa o naprawdę niebiańskim smaku...

SKŁADNIKI na 1 porcję:
2 garście szpinaku (ok.60g)
2 figi
kilka kulek winogron ciemnych i jasnych
1/2 kulki mozzarelli (polecam mozzarellę di buffala)
4-5 orzechów włoskich
1 łyżka dobrej oliwy z oliwek


Szpinak rozłóż na talerzu. Poukładaj na nim pokrojone na ósemki figi, połówki winogron i niewielkie kawałki mozzarelli. Posyp orzechami.
Przed podaniem polej oliwą z oliwek.


Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 273 kcal
białko: 19 g
węglowodany: 24 g
błonnik: 6,25 g
tłuszcze: 12,g



3 komentarze: