wtorek, 12 listopada 2013

Sałatka z winogronami i mozzarellą




Po długim weekendzie coś lekkiego: Sałatka z winogronami i mozzarellą. Szybka i prosta, bardzo smaczna, idealna na każdą porę dnia. Spróbujcie :)


SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 op. świeżego szpinaku lub  mixu sałat (150g)
ok. 16 dużych kulek winogron
1 kulki mozzarelli  (120g)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
dresssing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu jabłkowego,  1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki wody

Szpinak lub sałaty rozłóż na półmisku. Dodaj pokrojone na połówki winogrona oraz poszarpana na kawałki mozzarellę. Posyp orzechami.
W szklaneczce wymieszaj miód z octem, dodaj wodę, a następnie oliwę. Wymieszaj dokladnie.
Sałatkę polej przygotowanym dressingiem przed podaniem.


1 porcja zawiera średnio:

energia: 325 kcal
białko: 19 g
węglowodany: 26 g
błonnik: 8,37 g
tłuszcze: 4,4 g
cholesterol:39


3 komentarze:

  1. Przydałaby mi się taka na dzisiejsze śniadanie do pracy!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sałatki z owocami i uwielbiam takie expresowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń