środa, 13 listopada 2013

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną i ciecierzycą



Odżywcza, aromatyczna i przepyszna zupa grzybowa z kaszą gryczaną i ciecierzycą. Zupa jest syta i może stanowić samodzielny posiłek. Bogata w białko roślinne, skarbnica składników mineralnych i witamin. Idealna na okres jesienno - zimowy. Bezglutenowa i wegańska. Polecam Wam gorąco.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 posiekanej cebuli
200 g pieczarek pokrojonych w plastry
5-6 suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
100 g kaszy gryczanej np. Kupiec
200 g ciecierzycy z puszki
liść laurowy
3 szklanki wody
sól, pieprz


Suszone grzyby zalej szklanką gorącej wody i odstaw na godzinę. Po tym czasie grzyby wyjmij z wody i posiekaj - wodę pozostaw.
Oliwę wlej do garnka i podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę. Zeszklij. Dodaj czosnek, pieczarki i podsmaż. Dodaj suszone grzyby i smaż 3-4 minuty. Dodaj kaszę gryczaną, liść laurowy wymieszaj i wlej wodę po suszonych grzybach oraz 3 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 15-20 minut (kasza i grzyby muszą być miękkie). Dodaj ciecierzycę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 234 kcal
białko: 10 g (wyłącznie roślinne)
węglowodany: 32 g
błonnik: 6 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 0 mg

3 komentarze:

  1. Lubię Twoje przepisy i zwykle trafiasz w mój kulinarny gust, ale grzyby i kasza to połączenie którego bym nie tknęła ;) Czekam na kolejne propozycje :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wiem, że grzyby i kasza to genialne połączenie - polecam, zazwyczaj jadłam je w barszczu wigilijnym, ale nie pomyślałabym o ciecierzycy na dodatek :)

    Mam pytanko takie - Twoja porcja to mniej więcej ile??? Chodzi mi o pojemność (hmmm nie wiem czy tak to się nazywa;p)???

    OdpowiedzUsuń