środa, 18 grudnia 2013

Bezglutenowy, dietetyczny sernik na zimno z polewą truskawkową



Pyszny i lekki bezglutenowy sernik na zimno zrobiony na jogurcie greckim z pyszną polewą truskawkową. Ciasto, które zniknęło w jedno popołudnie...bez wyrzutów sumienia :) Można oczywiście wykorzystać zwykłe biszkopty, a jogurt zastąpić np. serkiem waniliowym. W tej wersji smakowało wszystkim bez wyjątku :) Polecam Wam gorąco.

SKŁADNIKI:
1 op. biszkoptów bezglutenowych
500 g jogurtu greckiego
1 serek homogenizowany waniliowy (200g)
2 łyżki żelatyny
3-4 łyżki stewii w proszku (można dać więcej, zależy od jogurtu)
polewa:
500 g rozmrożonych truskawek
2 łyżki żelatyny


Przygotuj foremkę ( u mnie ok. 20x20 cm) i na spodzie ułóż biszkopty bezglutenowe. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudź. Jogurt grecki wymieszaj dokładnie z serkiem i stewią. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Masę jogurtową ostaw na kwadrans do lodówki, a następnie wylej ją na warstwę biszkoptów. Wyrównaj powierzchnie i wstaw do lodówki.
Truskawki zmiksuj. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszaj z truskawkami. Odstaw do stężenia.
gdy galaretka truskawkowa zacznie stężeć wylej ja na masę jogurtową i odstaw do lodówki na około 2 godziny.


Smacznego :)


100 g zawiera średnio:
energia: 76 kcal
białko: 3,3 g
węglowodany: 9,4 g
błonnik: 0,8 g
tłuszcze: 3,1 g
cholesterol: 21 mg



15 komentarzy:

  1. Mniami :) Kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. letnie smaki i to tak zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta polewa truskawkowa - obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fajnie, chociaż mimo wszystko wolę sernki pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego właśnie szukałam! Powiedz mi gdzie kupiłaś biszkopty bezglutenowe! ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))) Większość produktów kupuję w sklepie: www.bezgluten.pl
      Ale biszkopty bezglutenowe widziałam wielokrotnie w Auchan.

      Usuń
  6. jak widzę teraz truskawki to od razu bym zjadła *-* zresztą na pewno jest smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie! a ten sos.... mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne i bardzo przyzwoite kalorycznie... żaluję, że trafiłam na twojego bloga po świętach, bo nie wiem kiedy trafi misię kolejna okazja na takie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  9. dla 100 g kawałków to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy na jakie kawałki pokroisz... U mnie 1 kawałek to ok. 150 g

      Usuń