środa, 18 grudnia 2013
Bezglutenowy, dietetyczny sernik na zimno z polewą truskawkową
Pyszny i lekki bezglutenowy sernik na zimno zrobiony na jogurcie greckim z pyszną polewą truskawkową. Ciasto, które zniknęło w jedno popołudnie...bez wyrzutów sumienia :) Można oczywiście wykorzystać zwykłe biszkopty, a jogurt zastąpić np. serkiem waniliowym. W tej wersji smakowało wszystkim bez wyjątku :) Polecam Wam gorąco.
SKŁADNIKI:
1 op. biszkoptów bezglutenowych
500 g jogurtu greckiego
1 serek homogenizowany waniliowy (200g)
2 łyżki żelatyny
3-4 łyżki stewii w proszku (można dać więcej, zależy od jogurtu)
polewa:
500 g rozmrożonych truskawek
2 łyżki żelatyny
Przygotuj foremkę ( u mnie ok. 20x20 cm) i na spodzie ułóż biszkopty bezglutenowe. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudź. Jogurt grecki wymieszaj dokładnie z serkiem i stewią. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Masę jogurtową ostaw na kwadrans do lodówki, a następnie wylej ją na warstwę biszkoptów. Wyrównaj powierzchnie i wstaw do lodówki.
Truskawki zmiksuj. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszaj z truskawkami. Odstaw do stężenia.
gdy galaretka truskawkowa zacznie stężeć wylej ja na masę jogurtową i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego :)
100 g zawiera średnio:
energia: 76 kcal
białko: 3,3 g
węglowodany: 9,4 g
błonnik: 0,8 g
tłuszcze: 3,1 g
cholesterol: 21 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMniami :) Kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńletnie smaki i to tak zdrowo:)
OdpowiedzUsuńTa polewa truskawkowa - obłęd <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńcudowny!
OdpowiedzUsuńwygląda fajnie, chociaż mimo wszystko wolę sernki pieczone :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)))
UsuńTego właśnie szukałam! Powiedz mi gdzie kupiłaś biszkopty bezglutenowe! ? :)
OdpowiedzUsuń:))))) Większość produktów kupuję w sklepie: www.bezgluten.pl
UsuńAle biszkopty bezglutenowe widziałam wielokrotnie w Auchan.
jak widzę teraz truskawki to od razu bym zjadła *-* zresztą na pewno jest smaczny! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! a ten sos.... mniam <3
OdpowiedzUsuńcudne i bardzo przyzwoite kalorycznie... żaluję, że trafiłam na twojego bloga po świętach, bo nie wiem kiedy trafi misię kolejna okazja na takie wypieki.
OdpowiedzUsuńdla 100 g kawałków to ile?
OdpowiedzUsuńZależy na jakie kawałki pokroisz... U mnie 1 kawałek to ok. 150 g
Usuń