poniedziałek, 27 stycznia 2014

Chleb, który odmienia życie - bez mąki, jaj i drożdży.





Moja wersja chleba, który "odmienia życie'. Oryginalny przepis pojawił się już jakiś czas temu na blogu "My new roots". Chleb bez mąki, drożdży, jaj, a pełen witamin, składników mineralnych i błonnika. Bezglutenowy, bezmleczny. Bardzo sycący, wilgotny o orzechowym smaku. Niezwykle zdrowy i bardzo smaczny.
Nietypowym składnikiem jest babka płesznik, którą bez problemu możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach on line czy Allegro. Babka płesznik ma bardzo wysoką zawartość błonnika przez co może stanowić doskonały środek na zaparcia i odchudzanie. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, likwiduje zaparcia, daje poczucie sytości, gdyż dzięki zawartości substancji śluzowych pęcznieje w żołądku. Nasiona tej rośliny mogą wiązać toksyny, szkodliwe substancje powstałe w procesach metabolicznych oraz obniżać zły cholesterol LDL i podnosić dobry HDL, przez co może chronić serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Babka płesznik może stanowić doskonałą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej, zwiększając ich liczbę podnosić odporność organizmu, ponieważ są wypierane szkodliwe bakterie. To roślina, którą na pewno warto wprowadzić do codziennego menu.
Chleb oprócz tego, że jest bomba błonnikową zawiera dużą dawkę żelaza, wapnia, potasu, fosforu, cynku i witamin z grupy B.


SKŁADNIKI:
160 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Provena)
50 g siemienia lnianego w ziarnach
80 g mielonego siemienia lnianego
50 g babki płesznik
100 g nasion słonecznika
50 g migdałów w słupkach
1/3 łyżeczki stewii
400 ml letniej wody
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 czubata łyżeczka soli



W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, siemię lniane, nasiona babki płesznik, słonecznik, migdały, stewię i sól.
W drugim naczyniu wymieszaj wodę z olejem.
Wymieszaj dokładnie zawartość obu naczyń - ja robiłam to drewnianą łyżką.
Masę przełóż do małej keksówki (u mnie o długości 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnie mokrą łyżką, owiń folią spożywczą i odstaw na minimum 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Piecz w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie wyjmij chleb z formy i piecz na blaszce jeszcze ok.40 minut.
Przed krojeniem chleb trzeba całkowicie wystudzić.


1 kromka (40g)  zawiera średnio:

energia: 107 kcal
białko: 4 g
węglowodany: 8,5 g
błonnik: 2,3 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 0 mg



8 komentarzy:

  1. robilam ten chleb, coś spieprzyłam bo się rozpadał, ale mnie żadne chleby nie wychodzą nawet te najprostsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. ten chleb jest świetny, ale trzeba robić go w małych ilościach, bo szybko robi się suchy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prze smaczny !!!
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomity chleb, nazwa idealnie pasuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dowolnie, można dać więcej słonecznika lub posiekanych orzechów

      Usuń