piątek, 31 stycznia 2014

Co po wieczornym treningu? Makaron ZERO KCAL ze szpinakiem i ricottą




Makaron bezkaloryczny fettuccine DIET Pasta ze szpinakiem i kremowym serem ricotta. Danie niskokaloryczne, wysokobiałkowe, idealne np. po wieczornym treningu. Ricotta to ser miękki produkowany z serwatki. Białko serwatkowe jest źródłem pełnowartościowych białek, co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (bogate w leucynę). Po spożyciu serwatki wzrost aminokwasów we krwi jest najwyższy.  Po wysiłku fizycznym tworzy się okno anaboliczne i dostarczenie ok. 20-40 g białka serwatkowego  w czasie 30 minut daje najlepsze efekty w tworzeniu mięśni. 
O właściwościach makaronu bezkalorycznego pisałam tutaj. Makaron ten w połączeniu ze szpinakiem i ricottą jest lekkim, prostym, szybkim i smacznym daniem. Polecam :)

SKŁADNIKI:
1 op. makaronu fetticcine ZERO DIET
150 g świeżego szpinaku
100 g sera ricotta
sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa

Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak umyj i lekko osusz ręcznikiem papierowym. Dużą patelnie teflonową rozgrzej i wrzuć szpinak.
 Gdy szpinak "zwiędnie" dodaj ser ricotta oraz przyprawy do smaku. Wymieszaj.
Dodaj przygotowany makaron i  delikatnie wymieszaj. Podaj danie posypane świeżo zmielonym pieprzem.

 1 porcja dania zawiera średnio:

energia:157 kcal
białko: 33 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 4,5 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 17 mg



3 komentarze:

  1. czy to nie pomyłka przy wpisaniu kcal - 1 porcja ZUPY zawiera średnio. przecież to nie zupa ;) choć zupa czy nie, pomyślałam sobie, że chciałabym by powstała jakaś restauracja z takimi daniami. gdzieś blisko mnie najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń