wtorek, 28 stycznia 2014

Rozgrzewająca zupa krem jarzynowa z lnem





Pyszna, zdrowa, niskokaloryczna i rozgrzewająca zupa. Przygotowujemy ją z ulubionych warzyw, miksujemy i zagęszczamy mielonym lnem. Idealna na lekką kolację. Rozgrzewające przyprawy wpłyną na przyspieszenie podstawowej przemiany materii, warzywa nasycą dobroczynnym błonnikiem i wprowadzą nam sporą dawkę witamin i składników mineralnych. Siemię lniane charakteryzuje bardzo wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Zawiera również rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik w znacznej ilości. Wspomaga walkę z nadwagą i otyłością ,ze zbyt wysokim, złym cholesterolem. Zaleca się go nawet w profilaktyce przeciwnowotworowej. warto wprowadzić go do codziennej diety.

SKŁADNIKI na 2 porcje:
Ulubione warzywa ok. 0,6 kg,  u mnie:
1 mały brokuł
4 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 mała pietruszka
ziele angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
przyprawy: kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, kurkuma, sól ziołowa


Warzywa ubierz i pokrój na mniejsze. Wrzuć do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj liść laurowy, obrany czosnek i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie z zupy i całość zmiksuj. Dodaj siemię lniane oraz dopraw do smaku rozgrzewającymi przyprawami.
Podawaj z pestkami dynii, słonecznika, brązowym ryżem lub grzankami.


1 porcja zupy zawiera średnio:

energia: 98 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 18 g
błonnik: 12,1 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 0 mg

9 komentarzy:

  1. mimo, że dietetyczna, to idealnie rozgrzewająca zimową pora:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Siemię lniane dodaję niemal do wszystkiego, ale o zupie z lnem nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow muszę zrobić, siemię lniane mam zwykłe , jakie to jest te odtłuszczone?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kremy! Ten wygląda bardzo apetycznie i rozgrzewająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis!
    Angie
    www.nektaryna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od godziny przeglądam bezglutenowe przepisy u Ciebie i widzę wiele inspiracji! Świetny blog! Będę tu częstym gościem! :-)

    OdpowiedzUsuń