wtorek, 28 stycznia 2014
Rozgrzewająca zupa krem jarzynowa z lnem
Pyszna, zdrowa, niskokaloryczna i rozgrzewająca zupa. Przygotowujemy ją z ulubionych warzyw, miksujemy i zagęszczamy mielonym lnem. Idealna na lekką kolację. Rozgrzewające przyprawy wpłyną na przyspieszenie podstawowej przemiany materii, warzywa nasycą dobroczynnym błonnikiem i wprowadzą nam sporą dawkę witamin i składników mineralnych. Siemię lniane charakteryzuje bardzo wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Zawiera również rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik w znacznej ilości. Wspomaga walkę z nadwagą i otyłością ,ze zbyt wysokim, złym cholesterolem. Zaleca się go nawet w profilaktyce przeciwnowotworowej. warto wprowadzić go do codziennej diety.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
Ulubione warzywa ok. 0,6 kg, u mnie:
1 mały brokuł
4 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 mała pietruszka
ziele angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
przyprawy: kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, kurkuma, sól ziołowa
Warzywa ubierz i pokrój na mniejsze. Wrzuć do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj liść laurowy, obrany czosnek i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie z zupy i całość zmiksuj. Dodaj siemię lniane oraz dopraw do smaku rozgrzewającymi przyprawami.
Podawaj z pestkami dynii, słonecznika, brązowym ryżem lub grzankami.
1 porcja zupy zawiera średnio:
energia: 98 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 18 g
błonnik: 12,1 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 0 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mimo, że dietetyczna, to idealnie rozgrzewająca zimową pora:D
OdpowiedzUsuńCiekawa zupka.
OdpowiedzUsuńSiemię lniane dodaję niemal do wszystkiego, ale o zupie z lnem nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńwow muszę zrobić, siemię lniane mam zwykłe , jakie to jest te odtłuszczone?
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy! Ten wygląda bardzo apetycznie i rozgrzewająco! :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńAngie
www.nektaryna.blogspot.com
Już od godziny przeglądam bezglutenowe przepisy u Ciebie i widzę wiele inspiracji! Świetny blog! Będę tu częstym gościem! :-)
OdpowiedzUsuń