piątek, 10 stycznia 2014
Sałatka z kopru włoskiego z orzechami
Bardzo prosta sałatka z kopru włoskiego i orzechów wg włoskiego, rodzinnego przepisu. Koper włoski czyli fenkuł ma lekko anyżkowy posmak co nadaje daniu oryginalności i nieprzeciętnego smaku. Koper włoski to zdrowe, niskokaloryczne warzywo bogate w witaminę c oraz A, a także w potas, wapń, magnez, fosfor oraz sporą dawkę błonnika. Warzywo zawiera przeciwutleniacze, a wysoka zawartość witaminy C neutralizuje wolne rodniki i ma działanie wspomagające układ odpornościowy.
Pobudza układ pokarmowy do intensywniejszego działania, a także pomaga rozluźnić skurczone jelita działając wiatropędnie i rozkurczowo. Poleca się go przy niestrawności i bólach brzucha.
Można go jeść na surowo, smażyć, piec, dusić, grillować. Ja preferuje w formie surowej, a w tej sałatce smakuje wybornie. Najlepiej smakuje z ostrym serem jak Gorgonzola czy miękkim kozim serem - ja tym razem użyłam miękkiego sera owczego.
Koniecznie spróbujcie :)
SKŁADNIKI na 1 porcje:
1 bulwa kopru włoskiego
2 łyżki orzechów włoskich
50 g półtwardego, intensywnego w smaku sera ( u mnie owczy)
Bulwę obierz z zewnętrznych części, przekrój na pół i posiekaj. Ser pokrój w kostkę. Koper wymieszaj z orzechami i serem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 252 kcal
białko: 17,2 g
węglowodany: 16 g
błonnik: 8,25 g
tłuszcze: 16 g
cholesterol: 0 mg
potas: 976 mg, wapń: 226 mg, fosfor: 276 mg, magnez 49 mg, żelazo: 7,4 mg, mangan: ,5 mg, cynk: 4,7 mg, wit.A: 956, wit.C: 73 mg, B1: 0,6, B2: 0,5,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smakowita, lekka, aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńCzęsto widze ostatnio przepisy z użyciem fenkułu, warzywo bardzo zachwalane. Chciałabym go też przyrządzić, ale ja nienawidze smaku anyżu... i co tu zrobić :(
OdpowiedzUsuńjaka lekka i zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;*
http://diamond-life-healthly.blogspot.com
Lekko, zdrowo, a przy okazji smacznie :) Czas wybrać się po ów włoski koper i spróbować!
OdpowiedzUsuńprosta, lekka i na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuń