wtorek, 21 stycznia 2014

Sałatka z krewetkami, ryżem i ananasem




Sałatka z krewetkami, ryżem, ananasem i selerem naciowym. Z dodatkiem jogurtu, bez majonezu. Można podać w miseczce lub wydrążonym ananasie. Cieszy oko i kubki smakowe :) Syta, ale jednocześnie lekka. Świetna na karnawał. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI: na 4 porcje:
1/2 świeżego ananasa
1 woreczek ryżu parabolicznego (100g)
200 g krewetek koktajlowych mrożonych
1 puszka kukurydzy
4 łodygi selera naciowego
100 g jogurtu greckiego
1 czubata łyżeczka musztardy dijońskiej
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz, słodka papryka

Ananasa wydrąż, miąższ posiekaj w kostkę.
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź.  Krewetki rozmroź. Seler posiekaj w plastry.
W misce wymieszaj ugotowany ryż, ananasa, krewetki, seler i odsączoną kukurydzę. Wymieszaj.
Jogurt przelej do szklaneczki, dodaj miód i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Przygotowany sos wymieszaj z sałatką i przełóż do wydrążonego ananasa.

1 porcja  zawiera średnio:

energia: 278 kcal
białko: 25 g
węglowodany: 49 g
błonnik: 4,5 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 34 mg


7 komentarzy:

  1. jak ładnie podane ;D super pomysł... ;) odnośnie sałatki to wygląda naprawdę bardzo apetycznie ;)

    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię sałatkę z ananasem i wędzonym kurczakiem, z krewetkami nie jadłam. Sposób podania bardzo ładny i efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta sałatka byłaby znana i uwielbiana, gdyby krewetki zastąpił kurczak... A tak? A tak to kolejny przepis, który zamierzam wypróbować :) Czuję, że się nie zawiodę!
    Świetny pomysł na podanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis i niebanalne podanie! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety moim zdaniem krewetki psuja smak sałatki, lepszy byłaby pierś z kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń