piątek, 24 stycznia 2014

Tilapia w sosie tahini






Tilapia w sosie Tahini - oryginalney przepis na to danie pochodzi z przepisu Gavina Baxtera, które przygotowaliśmy jakiś już czas temu na warsztatach kulinarnych, w których główną rolę odgrawała właśnie świeża tilapia. To nietypowe połączenie filetu rybnego z pastą sezamową okazało się strzałem w 10. Świetny i oryginalny smak. Danie w stosunku do oryginału  zostało przeze mnie "odchudzone" i uproszczone:) Szybkie, proste i bardzo smaczne. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI:
3 filety tilapii
180 ml pasty tahini
60 ml soku z cytryny
65 ml jogurtu
1 łyżeczka świeżego czosnku
1 łyżeczka suszonej kolendry
2 duże szczypty soli
szczypta pieprzu (świeżo zmielonego)
1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki


Przygotuj sos: wymieszaj pastę tahini z sokiem z cytryny, jogurtem, czosnkiem, wodą, kolendrą, szczyptą soli i pieprzem. Odstaw.
Rybę ułóż na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia, lekko posól.
Na filety nałóż wcześniej przygotowany sos tahini i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.

Rybę możesz podawać z gorącym chlebem pita (podgrzanym w piekarniku), w towarzystwie sałatki z pomidorów.



11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na rybę, ależ ciekawa jestem smaku! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi intrygująco, bardzo lubię tahinę... ciekawe :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zachwycona pięknymi zdjęciami potraw :) Aż chce się zjeść monitor ;) ! Zwłaszcza jak się jest na diecie ;) Będę zaspakajać się oglądaniem tego bloga i polecam też swój: http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi fantastycznie! pasta tahini bardzo często gości w mojej kuchni jako dodatek do dań obiadowych, ale w wersji z ryba jeszcze nie próbowałam. Na pewno niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej pory jadłam tę pastę tylko ze słodkimi dodatkami, ale mam ochotę to zmienić :) Kompozycja wydaje się nadzwyczaj udana.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smacznie ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. to było takie dobre :) wszamałabym też Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tilapia jest hodowana w podobnych warunkach jak panga - czyli jest bezwartościowa(karmiona natybiotykami, środkami bakteriobójczymi). dotego ma niekorzystny stosunek n-6 do n-3...

    OdpowiedzUsuń
  9. inna ryba do tego przepisu i będzie super <3

    OdpowiedzUsuń