czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa jarzynowa z makaronem. Bezglutenowa.



Prosta, smaczna i szybka do wykonania. Syta, a jednocześnie lekka. Dzięki dodatkowi soczewicy bogata w białko roślinne. Do tego pełna witamin, składników mineralnych i błonnika .Świetna na rozgrzewkę przy otaczającej nas aurze... Gorąco polecam :)

SKŁADNIKI na 4 porcje:
3 marchewki (300g)
1 cukinia (250g)
1 por (biała część) (100g)
2 ziemniaki (200g)
3 łodygi selera naciowego (100g)
1 puszka czerwonej soczewicy(200g po odsączeniu)
3/4 szklanki drobnego makaronu bezglutenowego (100g)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz 
opcjonalnie: imbir, cynamon


Warzywa obierz i  drobno pokrój. W głębokim garnku rozgrzej oliwą, wrzuć ziemniaki, por i marchew. Przesmaż. Dolej ok.  2 litry wody i zagotuj. Po 10 minutach dodaj seler i cukinię. Gotuj na małym ogniu. na 5 minut przed końcem gotowania dodaj makaron i soczewicę.  Dopraw do smaku.
Przed podaniem zupę możesz posypać startym parmezanem.

Smacznego :)

1 porcja (talerz ok. 300 g)  zawiera średnio:

energia: 283 kcal
białko: 10,75 g
węglowodany: 52 g
błonnik: 7,6  g
tłuszcze: 6,2 g
cholesterol: 0 mg
potas: 1001 mg, wapń: 80 mg, fosfor: 164 mg, magnez 61 mg, żelazo: 3 mg, cynk: 1,7 mg,
wit. A: 1150 mg, wit.E: 1,4, wit.C: 19 mg, B1: 0,4, B2: 0,2 ,  niacyna 2,5

3 komentarze: