Chleb bezglutenowy kukurydziany - przepis na ten chleb znalazłam tutaj, ale dla mnie niestety nie był to najlepszy chleb jaki jadłam. Przyznam jest miękki i delikatny, ale słabo wyrasta na proszku, jest lekko zbity i bardzo się kruszy. Najlepiej by był szybko zjedzony, bo po 2 dniach to można go strawić tylko w formie grzanek. Dla mnie w smaku bardziej jak pieczywo cukiernicze. Może być niezłą bazą do babki lub ciasta kukurydzianego. Dzieciom smakowało, ale tylko pierwszego dnia ;)
SKŁADNIKI:
50g mąki ryżowej
100g uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
50g mąki kukurydzianej
150g jogurtu naturalnego
180g pełnotłustego jogurtu greckiego
2 jajka
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
ew. ok 50-60ml ciepłej wody
Studź na kratce.
1 kromka (40g) zawiera średnio:
energia: 57 kcal
białko: 1,6 g
węglowodany: 9 g
błonnik: 0,2 g
tłuszcze: 1,7 g
cholesterol: 22 mg
Wygląda jak jakieś kukurydziane ciasteczko, które kiedyś robiłam :) Zdecydowanie to do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńniestety ciasta kukurydziane dobre tylko pierwszego dnia
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo puszyście i smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że Ci nie smakował, ale taka niestety natura bezglutenowych domowych wypieków, kruszą się bardziej niż normalne.
OdpowiedzUsuńprzyszłam napisać, że czytałam mamie Twój artykuł z magazynu i powiedziała, że jesteś niesamowitą mądrą kobietą i dziękuję Ci, że wyszperałaś te wszystkie informacje :* sama choruje, choć na dietę ciężko będzie Jej przejść to kilka ze wskazówek przydadzą się Jej , bo wahania wagi są okropne :(
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDo diety namawiam, bo naprawdę działa. Jakby mama potrzebowała jakiś wskazówek to pisz i dzwoń śmiało :)
Wow, jak mało węglowodanów! Niestety w swojej diecie muszę je skrupulatnie liczyć, więc bardzo Ci dziękuję za ten przepis i zapraszam do siebie. :)
OdpowiedzUsuń