czwartek, 20 lutego 2014

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z jabłkiem i orzechami







Medaliony z polędwiczki wieprzowej z jabłkiem i orzechami - pyszne i efektowne danie o niepowtarzalnym smaku. Wbrew pozorom danie nie jest trudne w wykonaniu, a zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie... Polędwiczkę podałam z ziemniakami z tego przepisu.
Przepis wynaleziony na jednym z włoskich blogów kulinarnych.


SKŁADNIKI dla 4 osób:
1 polędwiczka ok. 400 g
1 jabłko
100 ml bulionu
4 plastry szynki parmeńskiej
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 cebuli
20 g posiekanych orzechów
1 łyżka oliwy
sól, pieprz


Piekarnik nagrzej do 220°.
Polędwiczkę pokrój na 4 równe medaliony i obsmaż je na patelni z obu stron. Zdejmij z patelni i odstaw.
Jabłko i marchew obierz i pokrój na małe kawałki. Seler pokrój w plastry. Warzywa i orzechy wrzuć na patelnie na której smażyła się polędwiczka i chwilę podsmaż. Po chwili podlej bulionem, przykryj i duś na średnim ogniu około 3-4 minut. W tym czasie kawałki polędwiczki zawiń dookoła w szynkę parmeńską.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, na dnie ułóż podduszone warzywa, a na wierzchu poukładaj medaliony z polędwicy. Wstaw do piekarnika na około 15 minut.
Po wskazanym czasie wyjmij mięso, a warzywa zmiksuj blenderem. Polędwiczki podawaj na musi warzywnym.


1 porcja zawiera średnio:


energia: 222 kcal
białko: 20 g
węglowodany: 8,4 g
błonnik: 1,4 g
tłuszcze: 13 g
cholesterol: 60 mg


2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł i piękne podany jak w ekskluzywnej restauracji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eleganckie i wykwintne danie, bardzo lubię takie potrawy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń