sobota, 8 lutego 2014

Ziemniaki pieczone z szynką parmeńską




Ziemniaki pieczone z dodatkiem szynki parmeńskiej - przepis rodem ze Szwecji. Szybki i bardzo prosty z dedykacją dla jednej z moich czytelniczek - p.Joasi, która prosiła o więcej przepisów na dania z ziemniakami. Zatem dzisiaj ziemniaczana harmonijka - bardzo smaczna i efektowna :) Polecam.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
4 duże ziemniaki
80 g bułki tartej (użyłam bezglutenowej)
40 g masła
kilka plastrów szynki parmeńskiej
sól, pieprz

Ziemniaki obierz ze skórki. Ostrym nożem ponacinaj je głęboko, jednak nie do samego końca by się nie rozpadły. Po nacięciu natychmiast włóż je do lekko osolonej wody na ok. kwadrans.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W nacięcia ziemniaków włóż po kawałku masła oraz małe kawałki szynki parmeńskiej (możesz też włożyć zioła np. szałwię, lub masło wymieszane z czosnkiem).
Wstaw ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 20 minut.
Ziemniaki możesz też wcześniej podgotować (ok. 8-10 minut w wodzie) i następnie piec je ok. 20 minut w 180 stopniach i kolejne 10 minut w 200 stopniach.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 353 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 55 g
błonnik: 1,3 g
tłuszcze: 12 g
cholesterol: 36 mg



8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł. Koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może niekoniecznie moje smaki, ale sama forma ziemniaka zainspirowała mnie stworzenia pysznego obiadku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, mogłyby też fajnie smakować z boczkiem zamiast szynki i masła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być mega smakowite :D Pieczone ziemniaki są smaczne, a z szynką parmeńską to już w ogóle muszą wymiatać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Aniu! Nominowałam Pani bloga do zabawy Liebster Blog Award;) Zapraszamy do zabawy tutaj http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a co z tą bułka tartą? posypać po wierzchu? obtoczyć w jajku potem w bułce???????

    OdpowiedzUsuń