poniedziałek, 17 marca 2014

Granola bez glutenu



Pyszna, bardzo chrupiąca granola o wspaniałym kokosowym zapachu. Idealna do jogurtu czy mleka. U mnie bije rekordy popularności z mlekiem orzechowym. Świetna na śniadanie, ale także do deserów. Bez glutenu, sztucznych dodatków i konserwantów. Źródło wit. E, niacyny i witamin z gr. B oraz potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi.
Olej kokosowy należy do "dobrych" tłuszczy nasyconych. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Jest też pierwszym tłuszczem, który pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
Zawiera także kwas kaprylowy, który polecany jest przy walce z drożdżakami przewodu pokarmowego oraz kwas laurynowy, który m
a silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości.
Zatem przepyszna, mega chrupiąca granola na zdrowie :). Polecam!

SKŁADNIKI:
300 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Provena)
100 g ziaren słonecznika
100 g ziaren sezamu 
100 g posiekanych orzechów włoskich
150 g migdałów
50 g stewii
1 białko
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Wszystkie składniki wymieszaj razem i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170ºC około 30 minut . Po upieczeniu pokrusz i wsyp do szczelnego pojemnika.
Taką granolę można przechowywać kilka miesięcy.

1 porcja (30g) zawiera średnio:

energia: 154 kcal
białko: 5 g
węglowodany: 11 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 11 g
cholesterol: 0 mg

 

8 komentarzy:

  1. Jak dla mnie - bomba! Smakowita mieszanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja niestety granoli już nie mogę, zęby za słabe i żałuję bo kiedyś to był mój ulubiony przysmak

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe! Chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa granola na śniadanie i dzień staje się od razu przyjemniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę znaleść te płatki bez glutenu:)

    OdpowiedzUsuń