poniedziałek, 3 marca 2014

Pieczona polędwiczka wieprzowa marynowana w winie





Pieczona polędwiczka wieprzowa marynowana w winie - aromatyczna i delikatna. Wspaniała na ciepło jak i na zimno z dodatkiem dipów np. musztardowego, czosnkowego czy konfitury z żurawiny. Idealna do kanapek, warzyw jak i dań obiadowych.
Polecam gorąco.


SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 600g)
marynata:
200 ml czerwonego wytrawnego wina
40 ml oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
sól czosnkowa, pieprz, majeranek


Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wino wymieszaj z oliwą, czosnkiem, solą czosnkową, pieprzem i majerankiem.
Polędwiczkę zalej marynatą i odstaw do lodówki na min. 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Zamarynowaną polędwiczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut.
Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego :)




8 komentarzy:

  1. kolor ma obłędny to mięsko:) wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka piękna polędwiczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ah uwielbiam takie chudziutkie i czyste mięsko :) A jaki musi mieć smak :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    czy piec suchą polędwicę czy zostawić trochę zalewy z marnowania??

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też chciałam się zapytać czy zapiekać w tej zalewie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem piec w marynacie
    Zawsze się tak robi
    W tym przepisie tez tak robię

    OdpowiedzUsuń