poniedziałek, 3 marca 2014
Pieczona polędwiczka wieprzowa marynowana w winie
Pieczona polędwiczka wieprzowa marynowana w winie - aromatyczna i delikatna. Wspaniała na ciepło jak i na zimno z dodatkiem dipów np. musztardowego, czosnkowego czy konfitury z żurawiny. Idealna do kanapek, warzyw jak i dań obiadowych.
Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 600g)
marynata:
200 ml czerwonego wytrawnego wina
40 ml oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
sól czosnkowa, pieprz, majeranek
Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wino wymieszaj z oliwą, czosnkiem, solą czosnkową, pieprzem i majerankiem.
Polędwiczkę zalej marynatą i odstaw do lodówki na min. 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Zamarynowaną polędwiczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kolor ma obłędny to mięsko:) wspaniałe
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńkolor po prostu przepiękny :)
OdpowiedzUsuńjaka piękna polędwiczka ;)
OdpowiedzUsuńAh uwielbiam takie chudziutkie i czyste mięsko :) A jaki musi mieć smak :))
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńczy piec suchą polędwicę czy zostawić trochę zalewy z marnowania??
Ja też chciałam się zapytać czy zapiekać w tej zalewie?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem piec w marynacie
OdpowiedzUsuńZawsze się tak robi
W tym przepisie tez tak robię