poniedziałek, 31 marca 2014

Sałatka z pomarańczą, awokado i orzechami

Lekka, prosta i kolorowa sałatka z pomarańczą, awokado i orzechami. Sałatka pod roboczą nazwą "czyszczenie lodówki" ;) Dużo witamin i zdrowych tłuszczy. Rodzince smakowała :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 op. mixu sałat
1 pomarańcza
1 miękkie awokado
5 plastrów szynki z kurcząt lub polędwicy z indyka
4 łyżki orzechów włoskich
dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej, 3 łyżki oliwy

Awokado i pomarańcze obierz i pokrój w cząstki. Szynkę ułóż na rozgrzanej patelni grillowej i obsmaż z obu stron, a następnie pokrój w paski.
W misce wymieszaj sałatę, awokado, pomarańczę i pokrojoną szynkę. Posyp orzechami.
Składniki dressingu umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i potrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Polej sałatkę przygotowanym sosem przed podaniem.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 222 kcal
białko: 7 g
węglowodany: 38 g
błonnik: 6 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 0 mg




10 komentarzy:

  1. to się nazywa 'sałatka samo zdrowie'! najlepsze są takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Wszystko co lubię.
    A czy da się bez octu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kolorowe sałatki (a szczególnie te, z dodatkiem owoców), nie tylko są smaczne i zdrowe, ale też cieszą oko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) ostatnio zastanawiałam się jak wykorzystać awokado :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie dobrane składniki sałatkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda. Nigdy nie jadłam awokado - muszę w kocu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda tak pysznie że dalsze slowa są zbędne.

    OdpowiedzUsuń