środa, 16 kwietnia 2014

Bezglutenowe racuchy z jabłkami





Bezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek.  Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
50 g mąki kukurydzianej
70 g mąki ryżowej
40 g bezglutenowych płatków owsianych
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo
3/4 szklanki letniego mleka
1 duże jabłko

Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąki wymieszaj z płatkami owsianymi, wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Jabłko obierz, wybrąż gniazda nasienne i pokrój na krążki o grubości 0,5 cm.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej.
Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdzowych i kładź na rozgrzana patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj polane miodem.

Smacznego :)



 1 porcja zawiera średnio:

energia: 348 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 66 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 180 mg





14 komentarzy:

  1. :) smak dzieciństwa! wakacji u babci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie! tylko jeszcze cukru pudru brakuje :D ale jak dla mnie z miodem też wygrywają! <3

      Usuń
  2. Aniu! czy nie pomylilas sie z drozdzami?? 12 gramow to chyba mialo byc??

    OdpowiedzUsuń
  3. oj narobiłaś mi smaka :D zrobię na pewno ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam!
    Czy drożdże mogę zastąpić sodą jeśli tak to w jakiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za inspirację! Wyszły o wiele delikatniejsze niż tradycyjne, z mąki pszennej :) Jedyne, co zmieniłam, to zastąpiłam płatki owsiane mąką ryżową, gdyż takowych nie miałam w domu oraz dodałam dodatkową łyżkę cukru, by nie trzeba ich było już niczym polewać ani posypywać, co pozwoliło mi na utrzymanie kontroli nad spożyciem węglowodanów prostych przez córkę :) Pozdrawiam! Ania.

    OdpowiedzUsuń
  6. płatki owsiane mają gluten ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sori - doczytałam, że bezglutenowe. Zastanawiam się jak oni je wyhodowali... może to GMO? Dla mnie to nowość :)

      Usuń
    2. Owies sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak jest nim mocno zanieczyszczony dlatego osoby na diecie bezglutenowej mogą spożywać jedynie owies z upraw CERYFIKOWANYCH. Z GMO nie ma to nic wspólnego. W Polsce w większości sklepów z żywnością bezglutenową można kupić płatki owsiane czy mąkę owsianą bezglutenową marki Provena.

      Usuń
  7. czy można pominąć płatki owsiane?

    OdpowiedzUsuń