niedziela, 22 lutego 2015
Bezglutenowy makaron lasagne z łososiem
Pyszne, lekkie a zarazem wykwintne danie - makaron lasagne z łososiem w sosie curry. U mnie w wersji bezglutenowej, ale wyjdzie oczywiście także z tradycyjnym makaronem. Jogurtowy sos curry świetnie komponuje się z łososiem, ale pyszne jest także z dodatkiem podsmażonych wcześniej z czosnkiem krewetek.
Proste, szybkie i bardzo smaczne. Polecam :)
SKŁADNIKI na 2 porcje:
6 płatów makaronu lasagne bezglutenowego np. Agluten
200 g łososia wędzonego na gorąco
200 g jogurtu greckiego
curry
sól, pieprz
oliwa
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i wyłóż go na wilgotną ściereczkę.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Jogurt grecki dopraw do smaku solą, pieprzem i spora ilością curry.
Łososia podziel na kawałki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj oliwą. Połóż plastry lasagne i na jednej połowie nałóż po łyżeczce jogurtu i kawałku łososia. Złóż na pół i powtórz czynność. Powtórz z resztą makaronu.
Tak przygotowany makaron wstaw do piekarnika na 5-6 minut. Po tym czasie wyjmij, delikatnie nałóż na talerze i posyp świeżą lub suszoną kolendrą.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 436 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 7 g
błonnik: 1 g
tłuszcze: 47 g
cholesterol: 98 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny przepis,
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo wytrawnie <3
OdpowiedzUsuńświetny przepis - na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł! smaczna alternatywa też dla wegetarian :)
OdpowiedzUsuńSerdeczne dzięki za przepis na sos. Ja z braku pomysłów zawsze robiłam sos czosnkowy: jogurt+czosnek+przyprawy. Smaczny i zdrowy, ale do wzięcia do pracy- średni pomysł ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam lasania :)
OdpowiedzUsuń