środa, 30 kwietnia 2014

Curry z bakłażana


Curry z bakłażana- lekkie, proste i bardzo aromatyczne danie. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu czy pełnoziarnistego makaronu. Bakłażan czyli oberżyna to niskokaloryczne warzywo psiankowate będące bardzo dobrym źródłem błonnika, ale także potasu, wapnia i magnezu. Bakłażan swój kolor zawdzięcza obecności antocyjanów - polifenoli o właściwościach prozdrowotnych. Antocyjany mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. 
Danie zatem jest zdrowe, niskokaloryczne i pyszne! Inspiracja z Kwestii Smaku.
Polecam :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 bakłażan
2 łyżeczki j pasty 

1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oleju kokosowego 

400 ml mleka kokosowego (użyłam light)
sól, pieprz, chilli
Bakłażana pokrój w plastry, a plastry w paski. Umieść na sicie , posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłucz go i osusz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pastę z curry i podsmaż przez minutę, następnie dodaj bakłażana i smaż go ok. 5 minut cały czas mieszając. Następnie dodaj puszkę pomidorów, mleko kokosowe i duś na średnim ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 194 kcal
białko: 5 g
węglowodany: 19 g
błonnik: 4,6 g
tłuszcze: 14 g
cholesterol: 0 mg

3 komentarze: