środa, 7 maja 2014

Bezglutenowe naleśniki ze szparagami


Dalej w klimacie naleśników :) Tym razem w wersji wytrawnej czyli bezglutenowe naleśniki ze szparagami i pasta z awokado. Szparagi to bomba witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także potas, wapń, cynk,  magnez, fosfor, fluor i żelazo. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny. Jak w przypadku każdego produktu, również ze szparagami należy zachować zdrowy rozsądek. Warzywa te zawierają puryny, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Dlatego nie powinny w nadmiarze spożywać ich osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. 
Dzisiejsza propozycja to naprawdę przepyszny, zdrowy i lekki posiłek - idealny na wiosenny obiad.  Polecam gorąco!

SKŁADNIKI na 3 porcje:
3 duże naleśniki z tego przepisu
1 miękkie awokado
1 ząbek czosnku
1 duży pęczek szparagów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
kolendra świeża lub suszona
sól, pieprz

Szparagi obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Awokado rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Na usmażone naleśniki nałóż pastę z awokado i ugotowane szparagi. zawiń i podawaj.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 252 kcal
białko: 10 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 10 g
cholesterol: 103 mg


3 komentarze: