czwartek, 22 maja 2014

Deser jaglany z musem truskawkowym

Deser jaglany z musem truskawkowym to bardzo proste, zdrowe i smaczne danie, które może stanowić podwieczorek lub pożywne śniadanie. O zaletach kaszy jaglanej pisałam już nieraz i gorąco zachęcam do przygotowywani potraw z jej udziałem :) Deser bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne. Gorąco polecam :)

SKŁADNIKI na 1 porcję:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 50 g suchej)
1,5 szklanki truskawek
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
opcjonalnie: stewia lub cukier brzozowy

 Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiksuj dokładnie blenderem. Truskawki zmiksuj, przelej do garnuszka i zagotuj ( możesz ew. dosłodzić).  Mąkę ziemniaczana rozpuść w 2-3 łyżkach wody i dodaj do musu truskawkowego, wymieszaj i przestudź.
W szklance układaj warstwami zmiksowaną kaszę i mus truskawkowy.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 270 kcal
białko:17 g
węglowodany: 61 g
błonnik: 7 g
tłuszcze: 2,7 g
cholesterol: 5 mg





6 komentarzy:

  1. Mój plan na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, koniecznie musze go zrobić dzieciakom.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, pięknie wygląda, zrobiony z kilku składników, które każdy na pewno w kuchni posiada. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj zrobiłam na deser. Wyszło pyszne, od siebie dodałam łyżeczkę miodu gryczanego do kaszy i prażone migdały na wierzch.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tę kaszę i truskawki, więc przepis jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie to wygląda. SUPER PRZEPIS ;)

    http://perfekcjajestwcenie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń