wtorek, 13 maja 2014

Królik duszony w białym winie z jarzynami





Królik duszony w białym winie z jarzynami - danie idealna na wiosnę! Lekkie, delikatne i aromatyczne. Mięso królicze jest lekkostrawne o niskiej zawartości cholesterolu, niskokaloryczne i zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Królika klasyfikuje się do mięs białych o niskiej zawartości tłuszczu. Jest bogate w witaminy z grupy B i niektóre składniki mineralne jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, selen. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62%. Warto dodać, że jest źródłem kwasu linolenowego.
Danie smakowało wszystkim bez wyjątku. Polecam gorąco.


SKŁADNIKI:
1 sprawiony królik
1 pęczek włoszczyzny
1 butelka białego wytrawnego wina
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz


Mięsko królika obierz z błon, umyj i osusz. Pokrój na 6 porcji.
Marynata: warzywa obierz i pokrój w większą kostkę. Do miski włóż kawałki królika, warzywa, 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego i zalej winem. Królik powinien być całkowicie zanurzony w winie ( w razie konieczności dolej wodę). Marynuj w chłodnym miejscu przez ok. 12 godzin.
Po wskazanym czasie mięso wyjmij i osusz. Lekko posól i popieprz.
Obsmaż na rozgrzanej oliwie z wszystkich stron. Dodaj warzywa i wino (królik ma być zanurzony) i duś pod przykryciem ok. 40 minut. Następnie zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień i zredukuj wino o ok. połowę. Warzywa zmiksuj blenderem z powstałym sosem. Sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. W razie konieczności możesz sos zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Królika wyjmij na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj.

Smacznego :)

Przygotowanie: 15 minut
Marynowanie: 12 godzin
Duszenie: ok. 1h
Wartość energetyczna ok.: 235 kcal/porcje

1 komentarz:

  1. U nas ostatnio też był królik w białym winie. Mięso gotował mąż, muszę mu pokazać Twój sposób duszenia tego mięsa.

    OdpowiedzUsuń