piątek, 9 maja 2014

Łosoś pieczony ze szparagami w papilotach





Delikatny pieczony łosoś ze szparagami i ryżem jaśminowym - danie lekkie, zdrowe i przepyszne...Taki zestaw mogłabym jeść codziennie! Koniecznie do spróbowania!


SKŁADNIKI na 2 porcje:
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 filety z łososia (po 100 g)
100 g ugotowanego ryżu jaśminowego
sól, pieprz, sok z cytryny

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodę, dodaj odrobinę soli i cukru i podgotuj by pozostały lekko twarde (około 10 minut). Odcedź i przekrój szparagi na połowę.
Na 2 kawałkach papieru do pieczenia ułóż po połowie ugotowanego ryżu, kawałki szparagów, łososia i na wierz ponownie szparagi. Papier zawiń sznurkiem. Papilotu umieśc na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 -25 minut.
Po upieczeniu rozwiąż papiloty by woda mogła odparować, odstaw na 3 minuty i podawaj.

 1 porcja zawiera średnio:

energia: 410 kcal
białko: 27 g
węglowodany: 47 g
błonnik: 4,3 g
tłuszcze: 14 g
cholesterol: 70 mg


3 komentarze:

  1. Rewelacja. Uwielbiam łososia, a Twoje danie wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na prawdę pysznie :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń