środa, 21 maja 2014

Sałatka z makaronem,szparagami i ricottą



Prosta sałatka z makaronem, szparagami i serkiem ricotta. Idealna na lunch do pracy czy wiosenny piknik. Zdrowa, prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
120 g dowolnego makaronu
1 pęczek zielonych szparagów
8-10 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
4-5 pomidorów suszonych w oliwie
4 łyżki sera ricotta
sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
opcjonalnie: Parmezan

Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Makaron wymieszaj z serem ricotta, dodaj warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj.Dopraw do smaku.
Przed podaniem możesz posypać startym Parmezanem lub Grana padano.


1 porcja zawiera średnio:

energia: 360 kcal
białko: 17 g
węglowodany: 59 g
błonnik: 7 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 5 mg

2 komentarze:

  1. Muszę w końcu zjeść szparagi póki sezon trwa ! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. dodatek ricotty pewnie wiele zmienia w tak klasycznym daniu! :)

    OdpowiedzUsuń