poniedziałek, 12 maja 2014

Sałatka ze szparagami i mozzarellą

Sałatka ze szparagami, mozzarella i pieczonymi burakami. Lekka, niskokaloryczna i bardzo smaczna. Idealna o każdej porze dnia. Polecam :)

SKŁADNIKI:
2 garście mixu sałat
4-5 ugotowanych, zielonych szparagów
1 upieczony burak np. z tego przepisu
1/2 kulki mozzarelli
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
dressing: 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Sałaty rozłóż na talerzu. Szparagi pokrój w kilkucentymetrowe kawałki, buraki i mozzarellę w ćwierć plasterki. Rozłóż na sałacie.
Musztardę, ocet i miód umieść w szklaneczce i dobrze wymieszaj, dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.
Sałatkę polej dressingiem przed podaniem. Możesz posypać sezamem.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 239 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 22 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 13 g
cholesterol: 8 mg






6 komentarzy:

  1. Ale pyszności :) mniammm...

    www.daariaaa.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pyszmie!

    Zapraszam na nowo powstałego bloga! :)
    www.fitnessie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobny przepis był zamieszczony w Women's Health, nie było w niej jedynie szparagów. Ale tą wersję także chętnie spróbuję, czy mogą być szparagi z puszki, czy muszą być świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czytuje tego pisma więc nie wiem, a sałatka była moja totalna improwizacją. Szparagi wrzucasz jakie lubisz - ja osobiście jestem zawsze za świeżymi. Pozdrawiam.

      Usuń