wtorek, 17 czerwca 2014
Bezglutenowe knedle z truskawkami
Bezglutenowe knedle z truskawkami - szybkie i proste do wykonania. Świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki ugotowanych ziemniaków :). Idealne na letni obiad lub podwieczorek. Bardzo smaczne i delikatne. Polecam :)
SKŁADNIKI na 2 porcje
250 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki mąki ryżowej
sól
truskawki
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zmiksuj blenderem.
Truskawki umyj o obierz.
Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Umieść na nim truskawkę i dokładnie sklej.
Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Możesz podawać posypane cukrem lub polane jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 244 kcal
białko: 7 g
węglowodany:49 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 4 g
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śliczne te knedelki :)
OdpowiedzUsuńwłasnie chodzą za mną :)
OdpowiedzUsuńwczoraj miałam takie knedle na obiad:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńZajadaliśmy takie w sobotę, niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie, bardzo smakowite bezglutenowe danie ;)
OdpowiedzUsuńOk, a co zamiast jajka? Niestety jestem uczulona :(
OdpowiedzUsuńJa się tak zastanawiam, czy można zastąpić skrobię ziemniaczaną skrobią kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń