wtorek, 24 czerwca 2014

Kasza gryczana z soczewicą i szparagami





Kasza gryczana z soczewica i szparagami - danie pełnowartościowe dostarczające węglowodanów złożonych, sporej dawki białka roślinnego i błonnika, witamin z gr B i składników mineralnych jak magnez, potas, fosfor, żelazo. Ostro przyprawione jest idealne na przyspieszenie metabolizmu. Proste w wykonaniu, lekkie i smaczne. Gorąco polecam :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g kaszy gryczanej
150 g ugotowanej soczewicy (1 szklanka)
1 pęczek zielonych szparagów
ocet lub krem balsamiczny np. Monini
pieprz, chilli


Kasze gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie 3 minuty krócej niż podaje instrukcja z opakowania.
Szparagi ugotuj, zahartuj zimną woda i pokrój w 2 cm kawałki. Wymieszaj w misce soczewicę, kaszę i szparagi, dodaj ocet lub krem balsamiczny. Dopraw do smaku pieprzem i chilli. Podawaj na ciepło lub zimno.


1 porcja zawiera średnio:

energia: 369 kcal
białko: 23 g
węglowodany:71 g
błonnik: 10,5 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 0 mg

2 komentarze:

  1. to jest coś! dobre danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tę kaszę i soczewicę, ale szparagów jeszcze nie jadłam. Danie prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń