czwartek, 26 czerwca 2014

Pancakes z mąki kokosowej z jagodami




Pancakes z mąki kokosowej z jagodami - kolejny dowód, że dieta bez glutenu i mleka może być naprawdę pyszna! To dieta nieprosta i osoby z alergiami pokarmowymi mają często problem z pomysłami na zdrowe i smaczne dania, ale w tej chwili jest tyle dostępnych zamienników, że ten typ jadłospisu na pewno nie będzie nudny :)
Warto pamiętać, że przy alergiach pokarmowych i nietolerancjach pokarmowych dieta musi być jak najbardziej urozmaicona, eliminacyjno-rotacyjna by zapobiec uczulaniu się organizmu na kolejne pokarmy...ale o tym wkrótce w  poście o faktach i mitach na temat glutenu...


SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 g mleka ryżowego lub migdałowego (niesłodzonego)
1 jajo kurze lub 8 jaj przepiórczych
3 czubate łyżki mąki kokosowej
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Jagody
Olej kokosowy do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą. Odstaw na 5 minut (ciasto pęcznieje i robi się gęste), dodaj jagody. Smaż małe placuszki na niewielkiej ilości oleju. 
 1 porcja zawiera średnio:

energia: 185 kcal
białko: 5 g
węglowodany: 17 g
błonnik: 3,5 g
tłuszcze: 14 g
cholesterol: 8 mg



2 komentarze:

  1. Ciekawa alternatywa dla zwykłej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka kokosowa... Kocham :) Znika u mnie w zastraszającym tempie!

    OdpowiedzUsuń