piątek, 11 lipca 2014

Halibut pieczony z kurkami





Halibut pieczony z kurkami to propozycja na lekkie, niskokaloryczne i pyszne danie. Delikatna biała ryba w połączeniu z kurkami stanowi bardzo smaczny duet. Świetna pozycja na letni obiad. Inspiracja z kwestii Smaku.
Polecam gorąco :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 filety z halibuta (po ok. 180 g każdy)
150 g kurek
1/2 czerwonej papryki
1 por
sól, pieprz, sok z cytryny
ulubione zioła np. rozmaryn

Fileta umyj, usuń ości i osusz, skrop sokiem z cytryny.
Kurki oczyść, paprykę pokrój a paski, pora w plastry.
Na kawałku papieru do pieczenia ułóż filet, lekko go posól, popieprz. na rybie ułóż pokrojonego pora, paprykę oraz kurki. Posyp ziołami i pieprzem. Dodatkowo umieść rybę w folii aluminiowej i szczelnie zwiń.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu odwiń folie i paiper i odstaw na 3 minuty do odparowania.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 216 kcal
białko: 40 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 74 mg



3 komentarze:

  1. Cóż za fantastyczne połączenie, uwielbiam kurki - pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, aż ślinka cieknie. super, super, bo akurat jestem na etapie poszukiwania nowych, nieznanych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki... są przepyszne. Nie jadłam ich nigdy w połączeniu z rybą. Ale spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń