środa, 23 lipca 2014

Indyk z brzoskwinią i kremem z zielonego groszku





Indyk z brzoskwinią podany z kremem z zielonego groszku i komosa ryżową to proste do wykonania i szybkie danie, a jednocześnie  wykwintne i bardzo smaczne. Pełnowartościowy, niskotłuszczowy, niskokaloryczny i pyszny obiad - wprost idealny na lato. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI na 2 porcję:
2 sznycle z indyka ( po ok. 120g)
2 brzoskwinie
200 g młodego, obranego zielonego groszku
rozmaryn
krem balsamiczny np. Monini
sól, pieprz

Groszek zalej wrzątkiem, lekko posól i gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Ugotowany odcedź i dokładnie zmiksuj blenderem na jednolity krem.
Sznycel z indyka lekko rozbij, posól, popieprz i posyp rozmarynem. Brzoskwinie pokrój na ósemki. Mięso usmaż na patelni beztłuszczowej lub grillowej. Brzoskwinie także podsmaż na patelni po 1 minucie z każdej strony.
Usmażonego indyka przełóż na talerz, na nim ułóż kawałki brzoskwiń. Całość polej kremem balsamicznym.
Podawaj z kremem z zielonego groszku, komosą ryżowa lub kus kusem.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia:220 kcal
białko: 30 g
węglowodany: 28 g
błonnik: 7,8 g
tłuszcze: 1,5 g
cholesterol: 59 mg

4 komentarze:

  1. świetnie wygląda, fajne polączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie i pięknie podane!! Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie. Uwielbiam zdrowy tryb życia i właśnie szukam inspiracji na lekki obiad i widzę że dobrze trafiłem.

    OdpowiedzUsuń