wtorek, 8 lipca 2014

Komosa ryżowa z owocami i kremem z zielonego groszku





Komosa ryżowa z owocami lata i kremem z zielonego groszku - lekka i orzeźwiająca propozycja na letni obiad lub drugie śniadanie. Danie to bomba błonnikowa, zawiera spore ilości wapnia, magnezu, potasu, żelaza a także mangan, cynk i miedź. To także źródło witamin: A, E,C oraz z grupy B. Do dania warto dodać łyżkę dobrej oliwy z oliwek by zbilansować posiłek i ułatwić wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach :)
Danie jest pyszne i idealne na upały. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI na 2 porcje:
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 szklanka truskawek
1 szklanka malin
ok. 00 g świeżego zielonego groszku
opcjonalnie: 1 łyżka oliwy z oliwek


Komosę ugotuj w 1 szklance lekko osolonej wody. Przestudź. Groszek obierz, zalej wrzątkiem i gotuj 10 minut na średnim ogniu, zmiksuj na gęsty krem.
Owoce umyj, obierz i podziel na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj z ugotowana komosą. Podawaj z paroma łyżkami kremu z groszku.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 316 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 78 g
błonnik: 20,15 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 0 mg



2 komentarze: