środa, 2 lipca 2014

Kurczak ze szparagami w szynce parmeńskiej







Szparagi owinięte w filet z kurczaka i szynkę parmeńską - proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Szparagi się już kończą więc już ostatnia szansa na przygotowanie tego niezwykle smacznego i lekkiego dania. Polecam gorąco!


Składniki na 2 porcje:
2 średnie piersi z kurczaka
6-8 zielonych szparagów
4 plastry szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek
1/3 szklanki białego wytrawnego wina



Szparagi oczyść i podgotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Filet z kurczaka rozbij, popieprz i na środku ułóż podgotowane szparagi. Zawiń w roladkę, owiń plastrami szynki parmeńskiej i zepnij wykałaczką.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż roladkę ze wszystkich stron, wlej wino i duś pod przykryciem około 20 minut dolewając wodę w razie konieczności.
Podawaj z kaszą lub ryżem.

Smacznego:)

1porcja zawiera średnio:

energia: 227 kcal
białko: 38 g
węglowodany: 4 g
błonnik: 1,5 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 95 mg








1 komentarz: